Żywienie bydła młótem browarnianym

Prawidłowe żywienie bydła

Dbałość o prawidłowe żywienie bydła jest – obok optymalizacji potencjału genetycznego i produkcyjnego – podstawą dobrostanu stada. Jakość żywienia odpowiada za polepszenie bądź pogorszenie produkcji – czy to jeśli chodzi o mleko, czy o mięso. Dbanie o prawidłową dietę zwierząt da nam pewność, iż nie wystąpią u nich choroby metaboliczne, wpłynie też pozytywnie na jakość mleka. Rodzaj i ilość karmy podawanej krowom mlecznym jest różna w poszczególnych okresach laktacji. Warto pamiętać, że w głównej mierze zależy od wielkości produkcji mleka oraz masy ciała. Dlatego tak istotny jest właściwy dobór zbilansowanej, dobrej jakościowo paszy.

Młoto browarniane

Od pewnego czasu rozpowszechnione staje się podawanie bydłu niedocenianego niegdyś młóta browarnianego. Jest to w zasadzie odpad poprodukcyjny powstający w trakcie odfiltrowywania zacieru przy procesie produkcji piwa. W skład młóta wchodzą nierozpuszczalne w wodzie składniki pochodzące z browarnianego zacieru pod postacią osadu z łusek, kiełków a także drobin słodu (najczęściej jęczmiennego). Słód może pochodzić również z pszenicy, ryżu a nawet z kukurydzy. Młóto zawiera on bardzo dużą ilość wody, bo aż około 75%. Do karmienia zwierząt używa się młóta powstałego przy produkcji piw typu pils, gdyż to powstałe przy wytwarzaniu ciemnych piw oraz typu lager jest niesmaczne i niezbyt chętnie spożywane przez bydło. Młóto ma wygląd kaszy oraz charakteryzuje się zapachem świeżego pieczywa. Może być też w formie półpłynnej lub ususzonej, granulowanej. Jest to bardzo dobra jakościowo, zawierająca dużo biała pasza dla zwierząt, co wykazały liczne badania. Białko to jest rozpuszczalne w żwaczu zwierząt tylko w 45%, co korzystnie obniża mocznik w mleku. Oprócz białka młóto zawiera także sporo mikro- i makroelementów oraz liczne witaminy z grupy B, A i E.

 

Duża zawartość wody powoduje jednak szybkie psucie się karmy, można więc świeżą podawać tylko 2- 3 dni. Większe ilości można zakiszać, dzięki czemu pasza może być przechowywana w pryzmach, silosach czy rękawach. Należy wystrzegać się podawania świeżego młóta bydłu, zwłaszcza w dużych ilościach, ponieważ prowadzi do występowania biegunek u zwierząt. Należy bacznie przestrzegać zaleceń odnośnie dawek podawanym bydłu, gdyż znaczne ich przekroczenie wpływa na obniżenie poziomu tłuszczu zawartego w mleku, zmniejsza istotne wskaźniki płodności i zdrowotność krów w stadzie, jak również może powodować występowanie problemów w okresie okołoporodowym. Młóto najlepiej jest podawać zwierzętom razem kukurydzą i kiszonką z traw, jak również z dodatkiem roślin motylkowych.
Młóto browarniane jest świetną jakościowo, bogatą w białko i składniki odżywcze uzupełniającą paszą doskonałą dla krów mlecznych, młodzieży i opasów. Niestety jej dostępność jest zróżnicowana w okresie roku – młóta więcej mamy latem, gdyż wtedy większa jest produkcja i spożycie piwa. Innym problemem jest przechowywanie i zabezpieczanie tej paszy – niestety jest to produkt stosunkowo nietrwały, szybko psujący się.

bronsy.pl Autor

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *